Kuchnia

Kuchcikowo

Fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku to danie, które zna zapewne każdy. Nie chcę tu wnikać w pochodzenie potrawy czy też jej nazwę, skupię się jedynie na samym przepisie. Z tego, co pamiętam, u mnie w domu przygotowywało się ją z dodatkiem koncentratu pomidorowego, którego osobiście nie znoszę i nie używam na co dzień w kuchni. Moją wersję tej fasolki przygotowuję na świeżych lub zapuszkowanych pomidorach. Dodatkowo potrawę wzbogacam o dodatek wędzonego boczku, który nadaje potrawie świetnego aromatu i smaku.

Fasolka po bretońsku przepis

FASOLA PO BRETOŃSKU

Składniki (na 4-6 porcji):
[przepis własny]
500 g suszonej fasoli Piękny Jaś
pół łyżeczki suszonego cząbru
1 duża cebula (lub 2 średniej wielkości), posiekana w kostkę
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
800 g pomidorów z puszki (2 opakowania) wraz z sokiem
200 g wędzonego boczku (użyłam surowego), pokrojonego w kostkę
400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry lub w grubszą kostkę
1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie)
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz i cukier do smaku
Fasolę zalewamy na noc wodą. Kolejnego dnia gotujemy do miękkości z dodatkiem cząbru. W połowie gotowania solimy fasolę. Pamiętajcie o dolewaniu wody, gdy zbyt duża jej ilość wygotuje się. Mnie gotowanie fasoli zajęło około 50 minut (oczywiście czas ten może się wydłużyć, wszystko zależy od użytej fasoli).
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy czosnek, smażymy przez minutę. Kolejno dodajemy pomidory, listek laurowy, ziele angielskie. Całość gotujemy przez około 15-20 minut, aż pomidory rozpadną się. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzamy go wodą z gotowania fasoli. Po koniec sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, słodką papryką i czubricą. Dodajemy fasolę, chwilkę podgrzewamy. Fasolkę po bretońsku podajemy z dodatkiem pieczywa.

*do sosu możecie dodać także wędzoną paprykę w proszku, która nada potrawie dymnego posmaku i zaostrzy smak dania. Czasem do sosu dodaję także 1 łyżkę octu balsamicznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation