Kuchnia

torty

tort czekoladowo kawowy

ciasto:
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru

¾ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy instant
poncz:
150 ml mocnego naparu kawy
1,5 łyżeczki cukru
3 łyżki spirytusu
krem:
500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
1 mleczna czekolada
3-4 łyżki słodkiego kakao (np. nesquik)
2 łyżki żelatyny
6 łyżek dżemu wiśniowego

ciasto: żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać do nich ocet i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać – masa zacznie się lekko pienić. do ubitych białek dodać masę żółtkową i chwilę razem ubijać. mąkę przesiać z kakao i kawą. do piany dodać przesianą mąkę i delikatnie wszystko połączyć. ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. piec w temp 180c około 25-30 minut. po ostudzeniu przekroić na 3 części.

krem: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody lub mleka. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić. serek mascarpone przełożyć do miski, dodać do niego rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz słodkie kakao, zmiksować. następnie dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszać. na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, dokładnie połączyć. krem podzielić na trzy części. masa wyjdzie gęstawa więc można nią od razu przekładać ciasto, bez potrzeby czekania aż zgęstnieje.

poncz: z wymienionych składników przygotować poncz. ostudzić.
dżem wiśniowy zmiksować, zęby nie było kawałków wiśni.

pierwszy krążek biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować połową dżemu, a następnie nałożyć warstwę kremu i równo rozsmarować. przykryć drugim krążkiem biszkoptu, który również nasączyć ponczem, posmarować pozostałym dżemem oraz drugą częścią kremu. na kremie ułożyć trzeci krążek biszkoptu, nasączyć go. wierzch ciasta i boki posmarować pozostałym kremem. dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation