Kuchnia

Smaczniej

BEZ PIECZENIA :)

Składniki:

8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

8 łyżek płatków żytnich (można pominąć ale wtedy należy zwiększyć ilość płatków owsianych)

3 łyżki czarnego sezamu (może być jasny)

3 łyżki siemienia lnianego

garść żurawiny

garść pestek dyni

4 łyżki płatków migdałów

2 łyżki otrębów pszennych (można pominąć)*

2 łyżki mąki migdałowej (można pominąć)*

½ soku i skórki z cytryny

8 łyżek miodu

Przygotowanie:

1. Na patelni BEZ dodatku tłuszczu podprażyć płatki owsiane, żytnie i otręby aż nabiorą złotego koloru.

2. Pod koniec dodać sezam i siemię lniane i jeszcze 1 min trzymać na ogniu. (należy uważać ponieważ ziarna te zaczynają strzelać) Zdjąć i zawartość patelni przełożyć do miski.

3. Dodać do mieszaniny wszystkie pozostałe sypkie składniki czyli: żurawinę, pestki dyni, migdały, mąkę migdałową oraz skórkę z cytryny. Całość wymieszać.

4. Skropić mieszaninę sokiem z cytryny, natomiast na patelnie wylać 8 łyżek miodu i poczekać, aż się rozpuści i zacznie wrzeć.

5. Wrzucić mieszaninę z miski na patelnię z miodem i całość dokładnie wymieszać tak aby wszystkie składniki się połączyły.

6. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem 20 x 20 cm lub wyłożyć bezpośrednio na papier do pieczenia i uformować na pożądaną grubość mocno dociskając. Odstawić na godzinę aby zesztywniało.



* jeżeli nie mamy otrąb lub mąki migdałowej możemy pominąć te składniki jednak kiedy na patelni okaże się że jest za mało sypkich składników należy dorzucić wybrany przez siebie dodatek. Jeżeli natomiast masa jest za such należy dodać miodu lub soku z cytryny.

Baton można wzbogacać o przyprawy takie jak: cynamon, imbir, kardamon, wanilię lub po prostu zrobić wersję czekoladową z kakao. Dodatki to równiez nasza pełna dowolność
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation