Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

czekoladowa rozkosz

ciasto:
6 jajek
12 dag mąki ziemniaczanej
6 dag mąki pszennej
18 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao

krem i:
2 budynie czekoladowe z cukrem
350 ml mleka
25 dag masła roślinnego
2 gorzkie czekolady
ew 3-4 łyżki likieru czekoladowego

krem ii
½ litra śmietany kremówki
½ tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki żelatyny
dodatkowo: czekolada

ciasto: żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywno z zimną wodą, dodać cukier, ubić na lśniącą masę i dopiero potem ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. piec w temp. 180 stopni c. ok. 25 min.
krem i: na mleku ugotować budyń. jedną czekoladę stopić na parze, drugą zetrzeć na tarce do warzyw (na wiórki). masło utrzeć na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać zimny budyń a następnie ostudzoną stopioną czekoladę. utrzeć na jednolitą masę, nas końcu wsypać startą czekoladę i dokładnie wymieszać masę. można dla zaostrzenia smaku dodać troszkę likieru czekoladowego.
masa ii: żelatynę zalać 1/3 szklanki mleka, zaczekać aż napęcznieje a następnie podgrzewając ją rozpuścić (nie doprowadzając do zagotowania). czekoladę roztopić na parze, a następnie ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać ochłodzoną, rozpuszczoną żelatynę oraz płynna czekoladę. masę dokładnie połączyć.

ciasto przeciąć na dwie warstwy. na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć krem i, przykryć drugą warstwą ciasta, a na to wyłożyć krem ii. wierzch ciasta można posypać drobno startą czekoladą. odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
ciasto nie wymaga nasączania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation