Kuchnia

nalewka

wino rodzynkowe -
składniki
2 kg rodzynek
10 1 wody
1 kg cukru
5 g kwasku cytrynowego
drożdże winne rasy malaga, madeira lub samos
sposób przygotowania
rodzynki szybko przemywamy bardzo zimną wodą i zalewamy 2 l chłodnej wody, mieszamy i odstawiamy na noc. powstały płyn przecedzamy do gąsiora; zaszczepiamy drożdżami i zatykamy czopem z waty. osączone rodzynki ponownie zalewamy 2 l chłodnej wody; po 10 godz. przecedzamy powstały płyn do gąsiora. rozmiękczone rodzynki miksujemy. do otrzymanej miazgi wlewamy 2 1 chłodnej wody, po kilku godzinach przecedzamy powstały płyn do gąsiora. rozpuszczamy cukier w 1 l wody, dodajemy go do nastawu wraz z kwaskiem cytrynowym i dopełniamy całość wodą do objętości 10l.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation