Kuchnia
Przepisy - ciasta
Sernik z roladkami makowymi
Wprawdzie do Świąt, czasu serników i makowców jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz wypróbować połączenie tych ciast w nieco innej formie niż tradycyjny seromakowiec.
Źródło:" 103 ciasta siostry Anastazji"
Składniki na ciasto:
- 800 g mąki
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 g margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka amoniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 5 części. 2 części rozwałkować do rozmiarów blaszki 25x35 cm i upiec oddzielnie przez około 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 3 części przeznaczyć na roladki.
Składniki na masę makową:
- 2 i 1/2 szklanki maku
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy
Mak sparzyć i zemleć. Dodać cukier, żółtka i masło, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku dodać pozostałe składniki, miód, kakao, cynamon, olejek migdałowy, a na koniec pianę z białek, delikatnie połączyć.
3 części ciasta rozwałkować na prostokąty, rozsmarować na nich masę makową, zawinąć w rolady. Ułożyć obok siebie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera zmielonego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1/4 szklanki mleka
Ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować,Umieścić w rondelku, przesmażyć około 5 minut. Budyń rozrobić w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, zagotować do zgęstnienia.
Jeden blat ciasta ułożyć na spodzie blaszki, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, ułożyć upieczone roladki, zalać resztą masy serowej i przykryć 2 blatem ciasta. Pozostawić do stężenia. Można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
sweet dreams
MA==