Kuchnia

Przepisy - ciasta

Sernik z roladkami makowymi



Wprawdzie do Świąt, czasu serników i makowców jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz wypróbować połączenie tych ciast w nieco innej formie niż tradycyjny seromakowiec.



Źródło:" 103 ciasta siostry Anastazji"



Składniki na ciasto:

- 800 g mąki
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 g margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka amoniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 5 części. 2 części rozwałkować do rozmiarów blaszki 25x35 cm i upiec oddzielnie przez około 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 3 części przeznaczyć na roladki.



Składniki na masę makową:

- 2 i 1/2 szklanki maku
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy

Mak sparzyć i zemleć. Dodać cukier, żółtka i masło, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku dodać pozostałe składniki, miód, kakao, cynamon, olejek migdałowy, a na koniec pianę z białek, delikatnie połączyć.

3 części ciasta rozwałkować na prostokąty, rozsmarować na nich masę makową, zawinąć w rolady. Ułożyć obok siebie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C



Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1/4 szklanki mleka

Ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować,Umieścić w rondelku, przesmażyć około 5 minut. Budyń rozrobić w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, zagotować do zgęstnienia.

Jeden blat ciasta ułożyć na spodzie blaszki, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, ułożyć upieczone roladki, zalać resztą masy serowej i przykryć 2 blatem ciasta. Pozostawić do stężenia. Można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation