Kuchnia

słodkości

Kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami

Składniki:
- 1 i ½ szkl. mąki krupczatki
- 200 gram masła
- ½ szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu, ciasto cienko rozwałkować (nie podsypywać mąką) i wylepiać nim nasmarowane masłem foremki (nie mogą być silikonowe). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wkładać do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 10-15 minut do zezłocenia.

Składniki krem:
- 200 gram mascarpone
- 1 cukier waniliowy
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki razem ubić mikserem na puszysty krem.

Wystudzone spody napełniać kremem i ozdabiać owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation