Kuchnia

kuchenne inspiracje

KOTLETY Z GROCHU

Składniki:
Groch łuskany połówki 120 g
Bułka tarta 32 g (4 łyżki)
Żółtko jaja kurzego 25 g (1 szt)
Cebula 110 g (1 średnia)
Olej rzepakowy uniwersalny 39 g (3 płaska łyżka)

Czas:
Łącznie 40 min
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min

Sposób przygotowania:
1Groch moczyć przez godzinę, następnie ugotować do miękkości w posolonej wodzie (ja gotuję z kostką rosołową), z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia
2Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić i dodać do grochu
3Dodać jajko (na taką ilość dodaję samo żółtko), około 3 - 4 łyżki bułki tartej (do uzyskania konsystencji jak na kotlety), przyprawy według uznania (u mnie majeranek, słodką paprykę, pieprz, czosnek)
4Formować małe kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia, podawać same lub z różnego rodzaju sosami i surówkami
SMACZNEGO:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation