Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BIAŁA ZUPA
Składniki: (3-4 porcje)
1/3 kalafiora (surowego lub ugotowanego)
2 pietruszki (surowe lub ugotowane)
1/3 selera (surowego lub ugotowanego)

1 por – tylko biała część (surowy)
1 cebula – surowa
1-2 ząbki czosnku – surowe

2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka

sól i biały pieprz do smaku
oliwa z oliwek

dodatkowo:
6-8 plasterków polędwicy łososiowej (lub innej chudej wędliny)
natka pietruszki

Wykonanie:
Jarzyny i warzywa pokroić w kostkę. W ganku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i zeszklić pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać kalafiora, pietruszki i selera. Zalać bulionem i mlekiem. Gotować na średnim ogniu 20-30 minut. Zmiksować (i ewentualnie przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i biały pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation