Inne

kuchnia

Faszerowane bakłażany
Składniki:

4 bakłażany
4 cebule
30 dag pomidorów
20 dag mięsa mielonego
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Cebule obrać i posiekać po czym wrzucić do rondelka z rozgrzanym tłuszczem.
Zeszklić ją po czym dodać umyte pomidory pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Trzymać na małym ogniu przez kilka minut.
W między czasie umyć bakłażany.
Przełożyć je do garnka i gotować około 8 minut.
Po tym czasie je odcedzić i przekroić wzdłuż na pół.
Delikatnie wydrążyć miąższ i dodać go do pomidorów.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Następnie na patelni przesmażyć mięso mielone.
Przełożyć go do rondelka z pomidorami.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałym farszem napełnić bakłażany.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation