Kuchnia

Kuchnia

Crumble (czyli kruszonka) z jabłkami.
Aromatyczne, bardzo słodkie, syte i pyszne - takie jest crumble. Owoce jakie tylko chcemy i akurat posiadamy.
Tym razem będą z jabłkami
Składniki

4 porcje
Kruszonka:
* 70 g masła lub margaryny
* 70 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 70 g drobnego cukru
* 40 g posiekanych płatków migdałowych - najlepiej gdy są uprażone na suchej patelni ale nie muszą:)
Wszystkie składniki szybko zagniatamy
4 średnie jabłka (dla leniuszków mogą być prażone jabłka z Biedronki :))
Jabłka obieramy,kroimy w kosteczkę, dodajemy brązowy cukier, rodzynki i cynamon, wszystko razem mieszamy. Masło wkładamy na patelnię,podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mieszaninę jabłek.Smażymy tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.(A ten zapach w całym domu-bezcenny)

Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

Ramekiny (lub inne naczynie żaroodporne) smarujemy masłem, po czym nakładamy jabłka do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy kruszonką(można ją zetrzeć na tarce-jeśli jest dobrze schłodzona)

Pieczemy 15-20 minut.

Podajemy na ciepło w towarzystwie lodów,bitej smietany( lub bez dodatków).
* 30 g rodzynek
* czubata łyżka brązowego cukru
* pół łyżeczki cynamonu
* masło
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation