Kuchnia

obiad

Kurczak po chińsku - czas na zmiany... jemy zdrowo! - przepis

Składniki:
70 g piersi z kurczaka bez skóry
70 g marchewki
35 g kapusty białej
30 g papryki czerwonej
13 g pora
30 g białego ryżu parabolicznego
55 g pomidorów
9 g oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku



Zdjęcie - kurczak po chińsku - czas na zmiany... jemy zdrowo! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak widzicie, wszystko trzeba starannie odważyć zatem przyda się dobra waga kuchenna. Portal potreninu.pl jest o tyle wygodny, że pozwala łączyć moją dietę z dietą Bartka. Tym sposobem dietetyk przygotowuje bardzo podobne przepisy (a czasami i takie same) dla naszej dwójki, tak aby łatwiej było przygotowywać posiłki. Dodatkowo, dostępna jest opcja listy zakupów w pdf oraz menu, zatem wszystko mam zapisane i podliczone przez dietetyka. Nie, to nie jest reklama, portal zrobił na mnie duże wrażenie więc dzielę się spostrzeżeniami.
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, skropić oliwą z oliwek, przyprawić przyprawą 5 smaków. Pora pokroić w krążki, marchew, paprykę i pomidora w podłużne paski. Kapustę bardzo cienko poszatkować. Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię z minimalną ilością tłuszczu i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Po ok 5 minutach dodać mięso, podsmażyć przez kolejne 5 minut. Dodać niewielką ilość wody i całość dusić pod przykryciem przez ok 20 min. Na koniec dodać rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation