Wnętrza

aKuchnia

Spaghetti w sosie śmietanowym

50 g masła
250 ml śmietany 30%
400 g makaronu spaghetti (lub innego)
sól
gałka muszkatołowa do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
75 g startego parmezanu
świeżo zmielony biały pieprz
10 liści bazylii pokrojonych w paseczki
Sposób przygotowania
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ok. 8-11 minut).
W międzyczasie w patelni rozgrzać masło, aż zacznie się pienić. Wmieszać połowę śmietany i gotować na dużym ogniu, aż zredukuje się o około połowę.
Doprawić solą i gałką muszkatołową. Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
Wmieszać pozostałą śmietanę, parmezan i oliwę. Doprawić pieprzem. Wymieszać ze świeżą bazylią i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation