Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Tarta z pieczarkami i porem | Smakowity Kąsek

Składniki na spód:

300g mąki pełnoziarnistej
10g drożdży świeżych
4 łyżki oliwy (można użyć oleju)
0.5 szklanki wody bądź mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Zaczynamy od zaczynu: drożdże rozcieramy z mąką, zalewamy ciepłą wodą, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15minut do podrośnięcia, następnie wykładamy nim formę do tarty.


Składniki na farsz:

300g pieczarek
2 pory
1 dymka
0.5 szklanki wody
sól, pieprz

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany por oraz dymkę. Zalewamy 0.5 szklanki wody i gotujemy do czasu, aż cały sok wyparuje. Doprawiamy do smaku (proponuję całkiem sporo, bo spód sam w sobie jest mało wyrazisty).


Składniki na sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 szklanki mleka
3 łyżeczki mąki
70g startego żółtego sera
3 trójkąciki serka hochland (2x ziołowy i 1 śmietankowy)
0.5 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka pieprzu (musi być wyrazisty smak!)
szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy w rondelku, gotujemy, często mieszamy, aby nie powstały grudki.

Na przygotowany spód (nie upieczony!) nakładamy farsz i zalewamy go sosem.
Pieczemy w 180stopniach tak długo, aż boki się zarumienią, ok. 30minut. Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation