Kuchnia

Kulinaria

Makowa Panienka

Składniki na ciasto:
150 g maku
100 g wiórków kokosowych
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
8 białek
4 żółtka
Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
350 ml mleka
200 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (u mnie były to 4 cytryny)
200 g cukru
4 żółtka
200 g miękkiego masła
Składniki polewy czekoladowej:
75 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
75 g (ja dodałam jeszcze 3 kostki) czekolady (mlecznej lub gorzkiej - u mnie pół na pół)

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier.
Gdy masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca, dodawać po jednym żółtku i miksować przez ok. 5 minut.
Mak połączyć z kokosem i migdałami.
Dodać do piany i delikatnie wymieszać łyżką.
Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Ja miałam tylko jedną, więc piekłam na raty - ciastu to nie zaszkodziło.)
Ciasto rozlać do foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Pieczemy 15-20 minut (ciasta nie można przesuszyć).
Gdy ciasto stygnie, przygotować krem.
Mleko połączyć z sokiem z cytryn. Odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem.
Z odlanym mlekiem wymieszać budynie i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i intensywnie mieszać tak, aby nie powstały grudki. Budyń wystudzić. (W tym miejscu dodam, że miałam sporą obawę, iż podczas gotowania mleka z sokiem cytrynowym wszystko się zważy, ale tak się nie stało.)
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę.
Dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować, aż powstanie gładki krem.
Rozsmarować go na upieczonym placku i przykryć go drugim blatem ciasta.
Docisnąć, polać ulubioną polewą (z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady) i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przygotowanie polewy:
Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do punktu wrzenia, ściągnąć z palnika. Natychmiast dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation