Kuchnia

ciasta

MUFFINKI Z JAGODAMI (lub borówkami)

od autorki : "Wpadam na chwilę z nowym przepisem na podwójnie jagodowe muffinki. Zawierają całe owoce jak i zarówno sos jagodowy, który tworzy na wierzchu śliczny marmurek :) Przepis pochodzi z mojej nowej książki Cook's Illustrated Baking Book- uwielbiam miesięcznik, który z chęcią za każdym razem kupuję, także wiedziałam, że mogę liczyć na dobre przepisy, które mnie nigdy nie zawiodą. Więc z gorącą chęcią polecam wam te muffinki.

Są idealnie słodkie, z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Dobrze się przechowują, a przygotowanie ich jest banalnie proste.
Polecam i życzę miłego tygodnia."

Składniki :
* 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
* 2 szklanki świeżych borówek lub jagód
* 1 szklanka cukru + 1 łyżeczka
* 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 2 jajka
* szklanka maślanki
* 4 łyżki roztopionego masła
* 1/4 szklanki oleju
+sok z cytryny i cukier puder na lukier

Piekarnik nastawić na 215 *C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i posypać odrobiną bułki tartej lub ewentualnie mąki. Jagody umyć i osuszyć. Szklankę owoców wsypać do małego rondelka, dodać łyżeczkę cukru i na małym ogniu podgrzewać, aż owoce się rozpadną ( ja pomogłam sobie tłuczkiem do ziemniaków) Całość gotujemy przez około 15 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Następnie odstawiamy na bok do ostudzenia.

Ciasto na muffinki:
Mąkę, sól i proszek wymieszać razem. Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać masło, olej i maślankę, a na samym końcu wsypać mąkę. Całość połączyć razem, ale starajmy się nie mieszać ciasta za długo. Do ciasta dodać resztę jagód (szklanka), wymieszać. Ciastem napełniać tak do 3/4 wysokości papilotek. Na środku każdej ułożyć po łyżeczce sosu jagodowego i za pomocą patyczka zrobić kilka esów-floresów). Piec 15- 17 minut (lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formie przez jeszcze 5 minut.

Ostudzone muffiny koniecznie lukrujemy:
3/4 szklanki cukru pudru:
* sok z cytryny lub limonki
* do cukru dodać tylko soku, aby otrzymać gęsty lukier (generalnie wystarczy łyżeczka może dwie)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation