Kuchnia

kulinaria

Gdy w brzuchu burczy... : Kruche ciasto z jagodami z budyniową pianką

Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
2 szklanki maki pszennej
375 g zimnego masła
8 żółtek
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i startą skórką cytryny. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części ⅔ i ⅓, zawinąć w folie i schować do zamrażarki na około godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej pozostawiając w zamrażarce).
Blachę o wymiarach 27x40 cm wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć ⅔ ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC na złoty kolor (około 20 – 25 minut). Upieczone ciasto całkowicie wystudzić.

Składniki na budyniową pianę:
8 białek
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 ½ szklanki cukru pudru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy po ok. 35 g)
½ szklanki oleju

Dodatkowo:
400 – 500 g jagód
cukier puder do posypania ciasta

Jagody umyć i dobrze odsączyć na sicie.
Kiedy ciasto będzie całkowicie ostudzone, ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę po czym porcjami dodawać cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać na najwyższych obrotach na sztywną i lśniącą pianę. Stopniowo dodać proszek budyniowy tak aby dobrze rozpuścił się w pianie, następnie ciągle miksując cienkim strumieniem wlać olej.
Pianę wyłożyć na ostudzony spód, na wierzchu ułożyć warstwę jagód. Na owoce zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez 35 – 45 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation