Kuchnia

zdrowe przepisy

Owsiane batoniki z masłem orzechowym

Składniki (na około 15 sztuk) :
1 i 3/4 szklanki płatków owsianych (zmieszałam błyskawiczne z górskimi)
2 szklanki prażonych płatków ryżowych "Rice Snaps" McEnnedy
120 g masła
120 g brązowego cukru
120 g masła orzechowego (użyłam gładkiego masła McEnnedy)
70 g miodu
dodatkowo opcjonalnie:
garść posiekanych orzechów (użyłam orzechów pekan Alesto i orzechów włoskich)
1-2 łyżki ziaren sezamu lub słonecznika

Przygotowanie:
Masło, cukier, masło orzechowe i miód umieść w rondlu i podgrzewaj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą. W międzyczasie odmierz i wymieszaj prażony ryż z płatkami owsianymi, dodaj także posiekane orzechy i ziarno sezamu. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160'C. Do rondla z połączonymi składnikami wsyp płatki z dodatkami i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do foremki i wygładź jej wierzch czystą łyżką, lekko dociskając, aby składniki wypełniły foremkę i miały równą grubość. Piecz do zarumienienia - około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze przestudź przed krojeniem. Pokrój na części - podłużne batoniki lub wedle uznania. Przechowuj kilka dni w szczelnym opakowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation