Kuchnia

zupy

Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową:

Składniki:
dynia, marchew, pietruszka (korzeń i nać), seler, cebula, jabłko, 2 ząbki czosnku, kapusta włoska (opcjonalnie);
bulion lub woda do zalania jarzyn.
przyprawy: sól, pieprz, imbir (suszony lub świeży), kolendra (super jeśli jest świeża), majeranek, kmin rzymski (kumin), kminek mielony, lubczyk ogrodowy, odrobinka ostrej papryki, curry, oliwa z oliwek;

1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i poddusić w garnku na oliwie z oliwek.
Warzywa, dynię i jabłko obrać pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą (moja dynia była mała i miała miękką skórkę więc nawet jej nie obierałam) i podlać wodą.
2. zmieszać przyprawy i dodać do duszących się jarzyn (liść laurowy i ziele angielskie było używane przy przygotowaniu bulionu, którym potem zalałam jarzyny).
3. Gdy wszystkie składniki zmiękną zalać całość bulionem lub wodą.
Zblendować całość i jeszcze doprawić do smaku. Kluczowe jest aby jabłko było kwaśne to wyostrzy trochę smak zupy.
4. Oczywiście najsmaczniejsza jest z grzankami, ale ja lubię z odrobiną octu balsamicznego i natką pietruszki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation