Kuchnia

przetwory

Ogórki kiszone
Składniki:
ogórki - świeże, całe zdrowe, bez urazów
koper - taki z parasolem - kwiatem
czosnek - dużo czosnku
chrzan - korzeń chrzanu i liście chrzanu

Zalewa:
na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej - zagotować

Przygotowanie:
umyć ogórki i wszystkie dodatki: chrzan i obrać, koper, czosnek obrać
na dnie wecka daję koper i liście chrzanu, układam ciasno ogorki, tyle ile wejdzie
dodajemy na taki weck po 2-3 kawałki chrzanu i 3-5 ząbków czosnku
zagotować wodę z solą, dokładnie wymieszać, żeby sól się rozpuściła
gorącą zalewę nalać do słoików, całkowicie zakryc ogórki, wytrzeć dokładnie ranty słoika, nałożyć gumkę, przykrywkę i założyć sprężynę
wynieść do piwnicy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation