Kuchnia

przepisy

ZAPIEKANKA MAKARONOWA W POMIDORACH.

20 dag makaronu np. rurki

20 dag pieczarek

20 dag szynki wędzonej

szklanka przecieru pomidorowego

4 dag startego parmezanu (można dodać tez goudy)

2 cebule

masło do podsmażania

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki oregano

natka pietruszki

sól, pieprz



Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, zalać zimna wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i włożyć do niego makaron.

Czosnek i cebule kroimy na drobno i podsmażamy na masełku, dodajemy do makaronu. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki, podsmażamy na maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy jeszcze chwilkę. Zawartość patelni dodajemy do makaronu. Całość wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć w wodzie. W przepisie radzą, aby dodać szklankę wody. Tak też zrobiłam. Następnym razem spróbuje z mniejszą ilością wody, sos będzie gęściejszy i ładniej "oblepi" makaron. Do powstałego sosu dodajemy sól, pieprz, oregano i połowę sera. Zalewamy makaron sosem a całość posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego do 180* C piekarnika. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation