Kuchnia

pączki,oponki, faworki

Pączusie bananowe

1/4 szklanki soku bananowego lub mleka
1/4 szklanki likieru bananowego
2 jajka
2-3 banany ok 300 g
40 g drożdży
1 łyżka brązowego cukru
ok 700 g mąki pszennej
Ponadto

olej do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać - wraz z rozgniecionymi bananami i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm wyciąć jak na faworki długie paski i przecinać w środku - można zwijać do środka ale to nie jest konieczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzać olej i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Podawać na ciepło z cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation