Kuchnia

eat&drink

Ciasteczka kruche z rodzynkami

Składniki na 15 sporych ciasteczek:
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła
80g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
100g drobnych rodzynek
30g drobno pokrojonych kandyzowanych wiśni (możemy zastąpić żurawiną lub rodzynkami)
1 rozkłócone jajko
2 łyżki mleka

1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

2. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki (ja użyłam masła wyjętego z zamrażarki i starłam je na tarce o grubych oczkach).

3. Wsypać cukier, rodzynki i posiekane wiśnie, wymieszać.

4. Dodać jajko i mleko, wyrobić krótko ciasto.

5. Z ciasta formować w rękach kulki (większe od orzecha włoskiego) albo łyżką nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 16 minut (jak ciasteczka będziemy piekli na funkcji góra-dół, to proszę dać temperaturę 190-200oC). Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasteczka stwardnieją i dopiero wtedy je przekładać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation