Kuchnia

ciasta, desery

Domowe ciasta i obiady: Ciasto "Krokodyle oczy"
Ciasto "Krokodyle oczy"





Kolejne ciasto z intrygującą nazwą może być tylko według przepisu s. AnastazjiJ Tytułowe krokodyle oczy to połączenie dwóch( a właściwie to trzech) rodzajów ciast: biszkoptu jasnego, ciasta półkruchego jasnego z niewielkim dodatkiem amoniaku,( który sprawia, że rozpływa się w ustach, jak kilka godzin poleżakujeJ)oraz ciasta półkruchego ciemnego nadziewanego marmoladą. Wszystko połączone warstwą bogatego kremu i zrównoważone smakiem lekko kwaskowych powideł. Oczywiście nie mogło zabraknąć polewyJ Polecam Wam serdecznie: to ciasto przypomina mi wypieki z marmoladą mojej babci a dodatkowo krem i biszkopt nadają mu tortowego charakteru.
Biszkopt :
· 6 jaj
· szklanka cukru
· szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. (Można też upiec z 4 jaj, gdyż ten moim zdaniem wyrasta za wysoki i przekroiłam go na dwie części)

Ciasto z nadziewanymi kulkami ( oczami)
· ½ kg mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki amoniaku
· 25 dag margaryny
· 4 żółtka
· szklanka cukru pudru
· 2 łyżeczki kakao
· słoik powideł śliwkowych( 300 g)
· około 150 g twardej marmolady
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.

Mąkę mieszamy z proszkiem i amoniakiem a następnie siekamy z margaryną. Dodajemy utarte żółtka z pudrem. Zarabiamy ciasto( nie będzie twarde, a lekko mokre i śliskie)

Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao i dokładnie wyrabiamy.

Część jasną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

i smarujemy powidłami.

Część ciemną dzielimy na 32 kulki.

Do każdej wkładamy kawałek twardej marmolady i zlepiamy.

Kulki rozkładamy na jasne ciasto z powidłami( 8 wzdłuż i 4 w szerokość).

Całość pieczemy 55-60 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy.

Krem waniliowy:
· 2 szklanki mleka
· niepełna szklanka cukru (7/8)
· 5 żółtek
· cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatki:
· 50 g wiórków kokosowych
Polewa:
· ¾ szklanki cukru pudru
· 100 g masła
· 2 łyżki kakao
· 3 łyżki mleka
· łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody
Cukier, masło, kakao i mleko podgrzewamy i chwilę gotujemy. Dodajemy żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Studzimy i polewamy ciasto.

WYKONANIE:
ciasto z kulkami nadziewanymi marmoladą

krem

biszkopt

polewa + wiórki kokosowe

Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu( ale nie w lodówce)
- See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/07/ciasto-krokodyle-oczy.html#sthash.eiq1dd8e.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation