Kuchnia

Pyszne obiady

Placuszki z cukinii i kukurydzy

PLACKI Z CUKINII I KUKURYDZY
2 średnie cukinie,
1 puszka kukurydzy,
½ szklanki mleka,
2/3 szklanki mąki,
2 jajka,
sól i pieprz,
olej do smażenia.

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć w dłoniach z soku, który puściła. Dodać osączoną kukurydzę, mleko, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Na rozgrzany olej kłaść łyżką zgrabne placuszki i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane.

Photobucket


(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska” z moimi zmianami)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation