Prawdziwe souvlaki po grecku
Co kupić
Pita
20 g drożdży, pokruszonych
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
0,5 kg mąki
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy z oliwek (oraz niewielka ilość do posmarowania ciasta)
2 łyżki suszonego oregano
Souvlaki
1/2 kg karkówki w plastrach, umytej i osuszonej, pokrojonej w grubsze plastry
zest i sok z 2 cytryn, sparzonych i wyszorowanych
4 ząbki czosnku, posiekane
100 ml czerwonego wina
300 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
niewielka ilość świeżego tymianku, umytego, posiekanego
niewielka ilość świeżej mięty, umytej, posiekanej
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
Tzatziki
500 g jogurtu greckiego
2 posiekane ząbki czosnku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta łagodnej papryki w proszku
niewielka ilość świeżej mięty, umytej, posiekanej
2 ogórki, umyte, starte na tarce o małych oczkach, następnie dobrze odciśnięte
Warzywa
1 ogórek, umyty, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w grubsze paseczki (technika krojenia - juliene)
250 g dojrzałych pomidorów, umytych, pokrojonych w talarki
niewielka ilość świeżej mięty, umytej, drobno pokrojonej
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 50min
Przygotuj
lnianą ściereczkę
mikser
blachę do pieczenia
patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie
blache do marynowania souvlaków
2 kawałki folii spożywczej
kawałek pergaminu do pieczenia
naczynie żaroodporne
kawałek ręcznika papierowego
rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)
Pita
Drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Do miski miksera przekładamy mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano. Na końcu do składników dodajemy pozostałą część wody. Całość delikatnie mieszamy za pomocą miksera, gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn z drożdży i ponownie miksujemy ciasto przez 6-7 minut. Jeśli ciasto będzie miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Ciasto w misce przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę w celu wyrośnięcia.
Po godzinie wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką. Ciastu nadajemy formę rulonu i dzielimy go na 4 równe części. Porcje ciasta ponownie wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką. Kuleczki ponownie smarujemy oliwą z oliwek za pomocą pędzelka i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
Souvlaki
Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest z cytryn, posiekane ząbki czosnku, sok z cytryn, czerwone wino oraz oliwę z oliwek. Następnie dodajemy paprykę ostrą w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty. Marynatę doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
Umyte i osuszone plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy w wodzie). Souvlaki moczymy w marynacie, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Tzatziki
Do miseczki przekładamy jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku. Jogurt doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzu, dodajemy oliwę z oliwek, niewielką ilość łagodnej papryki w proszku oraz niewielką ilość posiekanej mięty. Do składników dodajemy starty ogórek, dobrze odsączony z wody. Mieszamy. Sos przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na deskę do krojenia, która wcześniej obsypaliśmy mąką, wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg). Patelnię grillową nagrzewamy z odrobiną marynaty do souvlaków. Na gorącej patelni smażymy je, po 3 minuty z każdej strony. Następnie souvlaki zdejmujemy z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzalismy (mają tylko utrzymać temperaturę).
Czystą patelnię smarujemy odrobiną oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ja odwracając. Od czasu do czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.
Na talerz wykładamy miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy pokrojonego ogórka i pomidory, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.
Propozycja podania
Naciętą połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki. Zdejmujemy mięso z dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.
MA==