Kuchnia
Pyszne obiady
Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Co kupić
16 szt. podudzi kurczaka, umytych, osuszonych, pozbawionych torebek stawowych i skóry z kości
Suszona cebula
1 świeża cebula, drobno pokrojona
Marynata
1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka mielonej, ostrej papryki
sok z 1 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
sól
Panierka
2 łyżki mielonej, ostrej papryki
1 łyżka pieprzu cayenne
1/2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka soli
2 łyżki czosnku granulowanego
2 łyżki suszonej cebuli (wcześniej upieczonej)
250 g mąki
1 łyżka sody oczyszczonej
2 duże jaja, umyte
mielonego pieprzu
ok. 50 ml mleka
60 g bułki tartej
3 l oleju słonecznikowego (do smażenia kurczaka)
Kolby kukurydzy z masłem kolendrowym
50 gramów masła
1 pęczek świeżej kolendry, umytej, drobno posiekanej
4 kolby kukurydzy, ugotowane, przekrojone na pół
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 45min
Przygotuj
kawałek pergaminu
kawałek folii spożywczej
mikser
frytkownicę
ręcznik papierowy
naczynie żaroodporne lub blachę
drewniane patyczki do szaszłyków
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Suszona cebula
Pokrojoną drobno cebulę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) – cebulę pieczemy minimum 2 godziny. Wysuszoną cebulę odstawiamy do przestygnięcia.
Marynata
Podudzia układamy w misce, dodajemy do nich imbir, czosnek, ostrą paprykę, całość polewamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki. Doprawiamy odrobiną soli. Całość mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na 24 godziny).
Panierka
Ostrą paprykę w proszku wrzucamy do naczynia, do papryki dodajemy pieprz cayenne, oregano, sól oraz sproszkowany czosnek. Do przypraw w naczyniu dodajemy wcześniej przygotowaną suszoną cebulę, 3 łyżki mąki oraz sodę oczyszczoną. Całość miksujemy. Kiedy wszystkie składniki zostaną wymieszane, dodajemy do nich pozostałą część mąki i ponownie miksujemy. Do panierki dodajemy sól. Miksujemy. Panierkę przekładamy do naczynia.
Do drugiego naczynia wbijamy jajka, które przyprawiamy solą i mielonym pieprzem, następnie jajka mieszamy z odrobiną mleka. Za pomocą widelca mieszamy jajka z mlekiem do momentu uzyskania jednolitej masy. Do trzeciego naczynia wrzucamy bułkę tartą. Naczynia z panierką, jajkami oraz bułką tartą ustawiamy jedno obok drugiego.
Każdy kawałek zamarynowanego kurczaka obtaczamy w panierce z mąki i przypraw (obtoczone w panierce podudzia przerzucamy z ręki do ręki w celu pozbycia się nadmiaru panierki). Następnie obtoczone w panierce podudzia kurczaka zanurzamy z każdej strony za pomocą dwóch widelców w jajkach z mlekiem. Następnie podudzia obtaczamy w bułce tartej. Potem ponownie zanurzamy kurczaka w jajku z mlekiem i ponownie obtaczamy w panierce z mąki i przypraw.
We frytkownicy nagrzewamy olej do temperatury 180°C (jeśli nie mamy frytkownicy, możemy wykorzystać do smażenia duży garnek). Do gorącego oleju za pomocą szczypców wrzucamy obtoczone w panierce podudzia. Kurczaka smażymy na gorącym oleju przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru. Wysmażone kawałki kurczaka wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Wysmażone podudzia kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Tak przygotowane podudzia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) mniej więcej na 20 minut.
Kolby kukurydzy z masłem kolendrowym
Masło przekładamy do miseczki. Do miseczki z masłem dodajemy połowę posiekanego pęczka kolendry (pozostałą część posiekanej kolendry przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok). Masło i kolendrę przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą łyżeczki. Masło odstawiamy na bok.
W połówki kolb kukurydzy wbijamy przekrojone na pół drewniane patyczki. Kolby nadziane na patyczki wrzucamy do gorącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty. Podgrzane kolby kukurydzy przekładamy na patelnię grillową i smażymy. Podczas smażenia kolby kukurydzy doprawiamy solą i pieprzem. Masłem z kolendrą smarujemy każdy kawałek kukurydzy, masło dodajemy również na spód patelni.
Kukurydzę smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Wysmażone kolby posypujemy pozostałą częścią kolendry. Kolby wykładamy na talerz, stawiamy je pionowo na talerzu, patyczkiem do góry. Na każdy kawałek kolby nakładamy odrobinę masła z kolendrą.
Wypieczone podudzia kurczaka wyjmujemy z piekarnika, wkładamy je do papierowego rożka obok talerza z kolbami kukurydzy.
MA==