Kuchnia

kuchnia

Szarlotka z puszystą bezą

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
70 g masła
70 g cukru + 2 łyżki
2-3 żółtka (zależy od wielkości)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 słoiki musu jabłkowego (w sumie ok. 600 g musu)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód blaszki i delikatnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru.
W międzyczasie ubić 3 białka z 70 g cukru na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Wyjąć ciasto, wyłożyć mus jabłkowy, na wierzch rozłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 180 st. C z termoobiegiem. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation