Kuchnia

kuchnia

Pęczak z młodą kapustą i boćwiną | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby:

1 szklanka pęczaku
kilka liści boćwiny
2 liście młodej kapusty
skórka z jednej cytryny
świeży rozmaryn
świeży tymianek (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
2,5- 3 szklanek domowego wywaru
oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżka pestek słonecznika
2-3 łyżki ajvaru (pasta z pomidorów, papryki i bakłażana)
4 patisony lub 1 średnia cukinia
sól morska do smaku
czerwony pieprz lub czarny w ziarenkach

Przygotowanie:

Pęczak namocz w wodzie na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.

Przygotuj domowy wywar i postaw go na średnim palniku.

Umyj dokładnie liście boćwiny, osusz i odetnij czerwone pędy, które należy drobno pokroić.

Na grubej tarce utrzyj patisony lub cukinię.

Na desce kuchennej posiekaj razem rozmaryn z utartą skórką z cytryny i odrobiną soli.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulkę pokrojoną w piórka, patisony lub cukinię. Obsmażaj chwilę, a następnie dodaj czosnek, zioła oraz pędy botwiny i kapustę. Obsmażaj stale mieszając i dodaj pęczak. Wymieszaj wszystko i zacznij dolewać gorący wywar. Gotuj na średnim ogniu delikatnie mieszając, a kiedy kasza praktycznie wchłonie płyn, dolewaj kolejną porcję wywaru. Powtarzaj czynność, aż cały wywar zostanie wchłonięty. Dopraw danie do smaku solą morską i wymieszaj. Kiedy pęczak już będzie prawie gotowy dodaj liście botwiny. Wymieszaj i skosztuj!

W czasie kiedy gotuje się pęczak upraż na suchej patelni nasiona słonecznika.

Serwuj ze świeżymi ziołami, ajvarem i pestkami słonecznika skropione oliwą z oliwek.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation