Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki, 12 bułeczek:

Podstawowe ciasto drożdżowe:

• 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 3 łyżki cukru
• 1 szklanka letniej wody lub mleka
• 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
• 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła

Nadzienie:
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu
• 1/3 szklanki brązowego cukru
• 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich


oraz:
• 1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta, oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie

1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml

Przygotowanie:
Podstawowe ciasto drożdżowe: Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem (przepis poniżej). Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić.


Krem:

• 50 g serka kremowego np. Philadelphia
• 1/8 szklanki (25 g) roztopionego masła
• 1/2 szklanki cukru pudru

opcjonalnie:
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią
• 1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta skórki cytrynowej, łyżeczka likieru cytrynowego
• odrobina soli w przypadku sera niesłonego, np. mascarpone

Wymieszać serek, ostudzone masło i cukier puder na gładką masę. Dodać wanilię, cytrynę i ewentualnie sól i ponownie wymieszać. Polać (można przez szprycę) bułeczki po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation