Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki, 4 porcje:

• 4 świeże figi
• 1 szklanka (250 ml) zaparzonej mocnej kawy
• 50 ml (4 łyżki stołowe) likieru Amaretto
• 4 żółtka
• 4 łyżki drobnego cukru (1/4 szklanki)
• 250 g mascarpone
• 100 g podłużnych biszkoptów
• kakao








Przygotowanie:
Figi opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Przygotować kawę, wlać do głębokiego talerza i wymieszać z likierem. Ostudzić.
Żółtka włożyć do miski (najlepiej metalowej), dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą i jasną masę przez około 8 minut.
Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo po 1 łyżce dodawać ser mascarpone cały czas ubijając - po każdej łyżce mascarpone ubijać przez około 30 sekund. Na koniec otrzymamy puszystą, gęstą i jasną masę.
Biszkopty maczać w kawie, zanurzając je na chwilę po około 3 sekundy z każdej strony. Układać na dnie pucharków lub jednego naczynia (wykorzystać połowę biszkoptów). Przykryć połową kremu, posypać kakao i ułożyć połowę fig. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, kremu, kakao i fig.
Wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny do schłodzenia. Można przygotować dzień wcześniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation