Kuchnia

CIASTA

Inspirowane Smakiem - Tort Tiramisu / Cuponation*

Składniki
Biszkopt
jajka - 4 średnie
cukier - 100 gram
mąka pszenna - 100 gram
mąka ziemniaczana - 30 gram
Masa mascarpone
serek mascarpone - 750 gram
śmietana kremówka 30% - 150 ml
cukier puder - 80 gram
cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie
Do blatów biszkoptowych
zaparzona mocna kawa - 1 szklanka
likier kawowy - 3 kieliszki
Dodatkowo
czekolada gorzka - 100 gram


Sposób przygotowania
Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy żółtka. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie dodajemy je do ubitych jajek i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowujemy tortownicę (20cm) wykładając ją papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy biszkopt w 160 stopniach przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągamy je z piekarnika i upuszczamy w formie z wysokości 60 cm (na podłogę). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Masa mascarpone: W większej misce ubijamy na wysokich obrotach śmietanę, aż będzie sztywna. Dodajemy cukry i ciągle ubijamy. Na końcu dodajemy powoli serek mascarpone i ciągle mieszamy na wolniejszych obrotach, aż masa będzie gotowa.
Przygotowujemy bardzo mocną kawę (najlepiej parzoną przez filtr). Czekamy aż ostygnie i mieszamy ją z likierem kawowym.
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Układamy pierwszy na tortownicy i nasączamy cały wierzch kawą z likierem. Masę mascarpone dzielimy na 3 części i wykładamy pierwszą na pierwszy blat. Posypujemy wiórkami czekolady i przykrywamy kolejnym blatem. Ten blat także nasączamy kawą z likierem (możemy użyć trochę więcej niż przy pierwszym blacie) i wykładamy kolejną częścią masy mascarpone i posypujemy czekoladą. Ostatni blat nasączamy z jednej strony, układamy tą stroną na torcie i nasączamy z drugiej. Obtaczamy cały tort pozostałą częścią masy mascarpone i posypujemy resztą czekolady.
Tort chłodzimy w lodówce minimum 3-4 godziny przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation