Kuchnia

ciasta

Sernik na herbatnikach

Dawno żadne ciasto tak szybko u nas nie znikało jak ten sernik. Wydawałoby się, że to, taki zwykły, tradycyjny, babciny sernik, bez specjalnych dodatków, z kilku podstawowych składników, a dla mnie wyjątkowy. Puszysty, a zarazem wilgotny, delikatny w smaku, śmietankowy, nie za słodki, z pewnością zagości u nas na dobre.

Składniki:
- 1 kg sera zmielonego
- 8 jajek
- 2 budynie śmietankowe ( z cukrem )
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g herbatników


Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.

Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać proszek budyniowy i po łyżce dodawać ser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masa serową.

Blaszkę 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i warstwą herbatników i wylać masę serową.

Piec w 180 st. C 40 - 50 minut. Po upieczeniu, sernik trzymać jeszcze w piekarniku przez 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 15 minut. Po wystudzeniu włożyć na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation