Kuchnia

desery

Deser z malibu, kwiatem hibiskusa i truskawkami

Składniki na 3 porcje:
4 łyżeczki żelatyny
100ml zimnej, przegotowanej wody
180-200ml malibu
4 łyżki śmietanki kremówki 36%
3 duże, obrane, umyte truskawki
3 kwiaty dzikiego hibiskusa w syropie

deser z malibu

1. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać zimną wodę i odstawić na 10 minut, aby napęczniała.

2. Następnie ją podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać malibu i wymieszać.

3. Do śmietanki dodać 5 łyżek malibu z żelatyną i wymieszać. Równomiernie rozlać ją do trzech wysokich kieliszków. Wstawić ją do lodówki, aby stężała.

4. Na galaretkę ze śmietanki ułożyć kwiaty hibiskusa i zalać je malibu z żelatyną, ale tylko na tyle, aby je przykryło, resztę malibu odstawiać (jeśli w międzyczasie galaretka z malibu za bardzo stężeje, proszę ją przez chwilę podgrzać). Kieliszki wstawiamy do lodówki, aby galaretka z kwiatami stężała.

5. Truskawki pokroić na kawałeczki i wymieszać je z pozostałym malibu. Równomiernie rozłożyć je na galaretki w kieliszkach i znów deser wstawić do lodówki, aby stężał.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation