Kuchnia

Food

Udka w kurkach,

Składniki:
5 udek kurczaka
150 gram kurek
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
1/3 czerwonej cebuli
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku
garść świeżej mięty
sól
pieprz
tymianek świeży
oliwa z oliwek
Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Na końcu posypujemy świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Mniam!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation