Kuchnia

kulinaria

Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

Składniki na 12 muffinek:

1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, odpestkowanych
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki drobnego cukru
100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
2 jajka, roztrzepane
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.

Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.

http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-mocno-czekoladowe-z-wisniami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation