DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

pasta cukrowa jak uniknąć błędów

Chyba każda z Was słyszała o cukrowej metodzie depilacji – większość osób zachwala jej zalety, jest to bowiem metoda naturalna, nie powodująca alergii, ani podrażnień. Tradycje jest stosowania sięgają Starożytności. Poprawnie zastosowana jest też niemal bezbolesna, choć nadal polega na mechanicznym usuwaniu włosków wraz z cebulkami.

W sezonie letnim depilacja to temat na topie i z pewnością sporo z Was sięgnie po nowe metody, być może skusicie się właśnie na własnoręczne przygotowanie pasty cukrowej. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, wymaga wprawy i szczególnie na początku towarzyszą temu pewne błędy. I o tym właśnie dzisiaj.

Przepis
Podstawowy przepis to 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny i opcjonalnie 1 łyżka miodu. Wszystkie składniki należy wymieszać do rozpuszczenia i gotować na małym ogniu przez około 35 minut. Całość powinna uzyskać ciemnobursztynowy kolor, wtedy preparat można przelać do słoiczka i odczekać do ostygnięcia. Podstawowym błędem jest tu niewłaściwe dobranie proporcji składników. Podczas podgrzewania miksturę należy również cały czas mieszać, aby uniknąć przypalenia.

Temperatura
Tuż po przygotowaniu pasty, należy odczekać chwile aż ostygnie, inaczej można się poparzyć. Pasta powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury ciała, tak by przyklejała się do włosków, a nie do skóry.

Na zimno czy na ciepło
Tą samą pastę można stosować zarówno na zimno (należy stworzyć cukrową kulę do toczenia po skórze) lub na ciepło (podobnie jak za pomocą wosku – przy użyciu pasków tkaniny). Więcej szczegółów znajdziecie TUTAJ. Depilacja na zimno jest nieco bezpieczniejsza i polecana do skóry wrażliwej i naczynkowej, z wersji na ciepło z kolei chętniej skorzystają panie zaprzyjaźnione już z woskiem.

Długość włoków
W przypadku większości metod mechanicznych, optymalna długość włosków do depilacji to 5 – 8 mm, w przypadku pasty cukrowej udaje się usunąć nawet 1 – 2 mm włoski.

Przechowywanie
Raz przygotowaną pastę można przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce, ale przed każdym użyciu należy ją podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation