Kuchnia

przepisy

PLACUSZKI Z CUKINIĄ I JOGURTEM

Składniki:

ok. 600 g cukinii ( u mnie 1,5 sztuki średniej wielkości)
100 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
2 żółtka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli, pieprzu
Cukinie umyć, obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka).

Dodać do niej jogurt oraz żółtka, wymieszać widelcem.

Do drugiej miseczki wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, pomieszać.

Dodać mąkę do cukinii i połączyć całość przyprawiając solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placuszki są gotowe by je obrócić, gdy na ich powierzchni pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza.

Podawać lekko ostudzone z jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation