Kuchnia

Słodkości

Sernik bananowy na zimno

Przepis na Sernik bananowy
czas: 30 minut + chłodzenieliczba porcji: forma 27 cm lub 25x27 cm
Składniki
1 kg twarogu
1 kg bananów
sok z połowy cytryny
galaretka cytrynowa + 100 ml wrzątku
3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
1 łyżeczka cukru z wanilią
150 g biszkoptów
galaretka kiwi lub agrestowa + 300 ml wrzątku

Moje porady

cukier z wanilią jak zrobić
twaróg dowolny - zarówno tradycyjny, jak również może być z kubełka - wychodzi na każdym, niektóre płynne jak te biedronkowe będą dłużej tężały lub patrz pkt kolejny
z Waszych komentarzy wiem, że przy bardziej płynnym serze z kubełka czy serkach homogenizowanych masa zastyga dłużej, ona zastygnie tak czy tak, a jak chcecie szybszy efekt to warto dodać do sera dwie galaretki po prostu, tak samo, jeśli widzicie, że w formie Wam coś nie zastyga a zależy Wam na czasie (!) to wmieszajcie drugą galaretkę - kochani trzeba ratować desery, jak coś Wam nie poszło a nie załamywać ręce! :) trzymam kciuki :)
Przygotowanie sernika bananowego
KROK 1
Banany (dwa odkładam do dekoracji!) rozgniatam w misce. Skrapiam sokiem z cytryny.
Przygotowanie sernika bananowego
KROK 2
Dodaję twaróg i miksuję (banany dodatkowo się rozpadną na mniejsze, ale wyczuwalne części). Dodaję cukier, cukier z wanilią i rozpuszczoną we wrzątku galaretkę cytrynową (galaretkę przed dodaniem odstawiam by przestygła, ale może być ciepła). Miksuję wszystko dokładnie.
Przygotowanie sernika bananowego
KROK 3
Formę cynkowaną polecam wyłożyć folią spożywcza (ja wykładam boki, bo na dnie będą i tak biszkopty). Dlaczego? Bo one się utleniaja i wtedy boczki sernika będą szarawe i metaliczne w posmaku, ja tego bardzo nie lubię. Na dno kładę biszkopty.
Przygotowanie sernika bananowego
KROK 4
Przekładam całą masę.
Przygotowanie sernika bananowego
KROK 5
Chowam do lodówki by całość stężała. To ok. 2-3 godziny, ale zależy od sera i ustawień Waszej lodówki.
Przygotowanie sernika bananowego
KROK 6
Na wierzch kroję i układam banany w plasterkach i zalewam przestudzoną galaretką kiwi lub agrestową (zielona moim zdaniem ładnie wygląda, ale może być każda inna :)). Galaretka powinna być letnia, nie ciepła by nie wymieszała się z twarożkową masą. Chowam do lodówki aż zastygnie i gotowe. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation