Kuchnia

pieczywo

Chleb bez mąki, z kaszą gryczaną i ziarnami

Składniki na dużą blaszkę:
•210 g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej (Badapak)
•100 g nasion słonecznika
•70 g nasion siemienia lnianego
•50 g sezamu
•35 g łusek psyllium (4 czubate łyżki)
•1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
•3-4 łyżki oleju rzepakowego
•250-350 ml wody
•2 łyżki otrąb (niekoniecznie)

Kaszę gryczaną namoczyć przez noc, odlac wodę i kiełkować przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie).
Wymieszać w misce skiełkowaną kaszę ze wszystkimi suchymi składnikami. Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).

Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i równomiernie wygładzić masę łopatką (na grubość max.1cm). Odstawić na ok. pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć chleb, przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 7 minut na samej kratce. Odstawić do wystygnięcia na ok. 20 minut i pokroić na kawałki.
Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.

przepis z http://nietracczasunagotowanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation