Kuchnia

m-alinowo

Nalewka malinowa


Malina jest smaczna i zdrowa - zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy, pektyny, witaminę C oraz z grupy B. Nalewka wywołuje poty i działa przeciwgorączkowo, a także przeciwkaszlowo. Może być stosowana przy przeziębieniach, w trakcie grypy i anginy. Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Właściwości uspokajające nalewki malinowej pomagają kobietom w okresie przekwitania. Składniki: kilogram malin, 15 dag cukru, pół litra spirytusu. Wykonanie: maliny przebrać, opłukać, osączyć z wody. Ułożyć w słoju, przesypując cukrem. Przykryć płótnem i pozostawić na cztery tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Zalać spirytusem, zakorkować i pozostać na sześć tygodni. Po tym czasie przecedzić do butelek przez lejek z watą lub bibułę filtracyjną, zakorkować, przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, pozostawić na kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation