Kuchnia

serniki

sernik z serków wiejskich
Ciasto kruche:
70g cukru
100g margaryny
200g mąki
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
400g serka wiejskiego (400g samego serka, jeśli serek jest płynny należy go odsączyć! Spotkałam się z różnymi serkami wiejskimi. Ma być sam ziarnisty ser, jeśli kupicie powiedziałabym "wodnistymi", wtedy należy serek dobrze odsączyć np. na sitku.)
400g serka kremowego typu Philadelphia
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
3 jajka
Dodatkowo:
2 łyżki kakao
jagody (lub borówka amerykańska)
ewentualnie troszkę cukru

Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotować masę serową. Serki utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń.
Podpieczony spód posypać kakao i wylać masę serową. Na tortownicę nałożyć z góry delikatnie folię aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. (Najlepiej tylko narzucić, żeby folia nie przykleiła się do sera.)
Piec w nagrzanym piekarniku około 1godz. 20min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Sernik udekorować jagodami. Część jagód można zmiksować blenderem, posłodzić do smaku i polać kawałki sernika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation