Kuchnia

serniki

Sernik dyniowo - cytrynowy na zimno

Składniki na masę serowo:

45 dkg sera sernikowego (z wiaderka)
25 dkg serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
ok. 300 ml puree z dyni: http://stylowi.pl/13230706
sok z 3 cytryn + starta z nich skórka
10 - 15 dkg cukru pudru (to jest wersja "odchudzona", o bardzo małej zawartości cukru i jest to zamierzony efekt)
4 łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody do jej namoczenia

Składniki na spód:

140 g pokruszonych herbatników (ja użyłam holenderskich, półsłodkich)
60 g płatków owsianych (u mnie górskie)
50 g jasnego cukru muscovado
2 łyżki ciemnego kakao
80 g stopionego masła

Polewa:

300 ml soku Kubuś (marchewkowo- pomarańczowy)
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki galaretki pomarańczowej
1 budyń cytrynowy
2 łyżki domowego dżemu z dyni



Przygotowanie:

Spód:

Składniki sypkie, przygotowane do wykonania spodu, zmiksować na pył. Dodać roztopione masło, dobrze wymieszać i wylepić dno tortownicy (u mnie rozpinana silikonowa, ze szklanym spodem). Wstawić na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa serowa:

Oba sery, dyniowe puree , cukier, skórkę i sok z cytryny zmiksować na gładko.
Śmietankę ubić na sztywno.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody a gdy spęcznieje wstawić na 30-40 sekund do mikrofalówki. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej (nie przestając miksować). Po chwili dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać - nie miksować.
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony i ostudzony spód i wstawić do lodówki do stężenia.

Polewa:

Odlać pół szklanki soku Kubuś a resztę soku zagotować. Do soku w szklance wsypać proszek budyniowy i dokładnie go rozmieszać. Otrzymaną zawiesinę wlać do gotującego się Kubusia, nieustannie mieszając. Po chwili wlać sok z cytryny, dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Gaz wyłączyć, dosypać galaretkę w proszku i znowu energicznie mieszać. Wystudzić, co chwila mieszając, aby nie zrobił się kożuch.
Polewę rozprowadzić na warstwie serowej i zostawić ponownie w lodówce na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation