Kuchnia

smaki i zapachy

SKŁADNIKI
1/2 łyżeczki drożdży
1 szklanka ciepłej wody
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/2 szklanki Nutelli
mąka kukurydziana do posypania tortownicy
1 jajko roztrzepane z wodą,do posmarowania chleba
INSTRUKCJE
W małej misce rozpuścić drożdże w ¼ szklanki wody. Odstawić na 10 minut, aby włączyć.

Tymczasem połączyć mąkę, sól i cukier w ​​misce . Dodać drożdże i pozostałą wodę, wymieszać za pomocą robota na niskich obrotach. Następnie na średniej mocy wyrabiać ciasto przez ok 7 min.

Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce. Przykryj miskę luźno ściereczką, a następnie ustawić w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość - około godziny.

Na lekko posypanej mąką kukurydzianej powierzchni, rozwałkuj ciasto na prostokąt ok 30x38 cm. Rozsmaruj Nutellę w równomierną warstwą na powierzchni, pozostawiając na obrzeżach po ok 1 cm ciasta. (Uważam, że warto ogrzewać Nutella w kuchence mikrofalowej na około 30 sekund. To sprawia, że ​​rozsmarowywanie robi się o wiele łatwiejsze.) Pokroić ciasto na środku nożem , pozostawiając jeden koniec nienaruszone oraz zapleć - PATRZ ZDJĘCIA. Przykryj ciasto luźno ściereczką i odstawić 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Piec chleb przez 20 minut. Podnieść temperaturę do 200 ° C i piec, aż lekko rumiane na wierzchu, około 5-7 minut więcej. * Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation