Kuchnia

przystawki

SUPPLI AL TELEFONO


Suppli al telefono, czyli linie telefoniczne... Dlaczego tak? Bo rozpuszczona mozzarella ciągnie się w czasie jedzenia cieniutkimi sznureczkami. Suppli możemy pysznie spolszczyć. Parmezan zastępujemy oscypkiem, szynkę parmeńską kindziukiem, a mozzarellę bundzem



Składniki

1 jajko
bułka tarta lub pokruszone ziołowe grzaneczki
oliwa do smażenia
liście rukoli
nasiona granatu
wstążki parmezanu
oliwa do smażenia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu (carnaroli, arborio, roma, originario)
1/3 szklanki gęstej śmietany 36%
1/2 szklanki ciemnego piwa
2 szklanki bulionu warzywnego
1/3 szklanki startego grana padano lub parmezanu
pieprz
2 kulki mozzarelli pokrojonej na mniejsze kawałki
100 g zielonego pesto
100 g posiekanej szynki parmeńskiej


Sposób przygotowania

Przygotowujemy risotto. Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy ryż i smażymy minutę, mieszając. Dodajemy śmietanę, a kiedy ryż ją wchłonie, wlewamy piwo. Kiedy piwo również zostanie wchłonięte, dodajemy stopniowo, chochla po chochli, bulion. Po ok. 20 min risotto powinno być gotowe. Dodajemy ser i pieprz. Odstawiamy pod przykryciem. Robimy nadzienie, mieszając jego składniki. Przygotowujemy suppli. Bierzemy czubatą łyżkę risotta, rozpłaszczamy je w dłoni i nakładamy do środka nadzienie. Zamykamy dłoń, sklejamy dokładnie kotlecik. Tak samo postępujemy z resztą składników. Kotleciki maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w ziołowych grzaneczkach lub bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni oliwę (powinna sięgać wysokości 2,5 cm). Smażymy 3 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku i podajemy na liściach rukoli. Posypujemy wstążkami parmezanu i granatem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation