Kuchnia

sernik

Sernik z czeresniami
na forme do pieczenia o rozmiarach 35 cm x 24 cm


na spod:

360 g ciastek
25 g kakao
40 g cukru
100 g masla

masa:

600 g serka kremowego
550 g twarogu
120 g cukru
2 puszki mleka skondensowanego, np. Nestle
4 lyzki maki pszennej
2 lyzeczki aromatu rumowego
5 jajek

na wierzch:

140 g gestej kwasnej smietanki, 18 % tluszczu
2 lyzki cukru
kilka kropel esencji waniliowej
90 g smietanki slodkiej,min. 30 % tluszczu
okolo 180-200 g czeresni, przepolowionych i wydrazonych


Duza prostokatna forme wykladamy papierem do pieczenia. Ciastka wsypujemy do misy food processor'a i miksujemy do rozdrobnienia, dodajemy maslo, cukier i kakao i miksujemy do polaczenia. Ewentualnie wkladamy do mocnego woreczka, woreczek zawiazujemy i za pomoca walka rozdrabniam ciastka tak by przypominaly piasek; nastepnie laczymy z cukrem, kakao i maslem. Tak powstala masa wykladamy dno formy, w ktorej bedziemy piec sernik. Forme wstawiamy do lodowki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza.
Twarog wkladamy do misy miksera i blenderujemy na gladko. Dodajemy mleko skondensowane i nadal blenderujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy serek kremowy i miksujemy do polaczenia. Wsypujemy make. Miksujemy do polaczenia. Wbijamy jajka i miksujemy krotko, do polaczenia. Dodajemy aromat, mieszamy dokladnie.
Na spod ciasteczkowy wylewamy mase serowa. Forme wstawiamy do piekarnika na srodkowy poziom.
Pieczemy sernik okolo 60 minut, po tym czasie wierzch powinien byc sciety.
W miedzyczasie laczymy kwasna smietane z smietanka slodka, cukrem i wanilia. Wyjmujemy forme z sernikiem i wylewamy przygotowany sos na wierzch sernika, na czym ukladamy owoce, najlepiej nacieciem do gory. Pieczemy okolo 20 minut dluzej. Po czym sernik wyciagamy z piekarnika, studzimy minimum 8 h.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation