Kuchnia

sernik

Składniki na spód:

- 4,5 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 150 g masła

- 2 żółtka

- 1,5 szklanki mąki

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić 30 min w lodówce. wyłożyć do blaszki ( 25x40 cm lub trochę mniejszej ) wyłożonej papierem do pieczenia ( wyłożyć tylko spód, boki nie ), podpiec 15 minut w 200 st. C.



Składniki na masę serową:

- 900 g sera zmielonego

- 10 żółtek

- 10 łyżek cukru pudru

- 10 łyżek mąki pszennej

- 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej

- 100 g płynnego masła

- 450 ml mleka

- 12 białek

- 1/2 szklanki cukru

Ser utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodawać stopione masło, obydwie mąki i mleko.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubite białka połączyć z masą serową, całość wylać na podpieczony spód.

Piec 5 minut w 220 st. C, otworzyć piekarnik, oddzielić nożem brzegi od blachy. Piec 30 minut w 180 st. C., następnie otworzyć piekarnik na 15 minut ( lub odstawić ciasto ) i znów piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić, zimny posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation