Kuchnia

lody, sorbety

Lody bananowe

SKŁADNIKI:
2 nieduże banany (ok. 300 g - waga po obraniu)
1 cytryna
100 g cukru (drobnego)
1 szklanka mleka 3,2 %
1 żółtko
100 ml śmietanki kremówki


PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować maszynkę do lodów - najczęściej trzeba ją zmrozić - od 12 do 24 godzin (w zależności od producenta).
2. Banany rozgnieść z cukrem i żółtkiem. Dodać sok z całej cytryny i wymieszać.
3. Wymieszać mleko ze śmietanką, wlać do masy bananowej. Dokładnie zmiksować i przelać do maszynki.
4. Zmrożoną maszynkę włączyć na pół godziny. Po tym czasie lody będą już dobre, ale żeby stwardniały przyda im się jeszcze godzina w zamrażarce.

Lody można przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika i trzymać w zamrażarce około tygodnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation