Kuchnia

sernik

Sernik morelowy


Niesamowicie kremowy i mocno owocowy. Do masy serowej dodajemy szklankę musu z moreli, więc miał też lekko pomarańczowy odcień (trochę jak sernik dyniowy). Wierzch sernika dekorują gwiazdki z musu owocowego które wzbudzają spore zainteresowanie degustatorów :)



Spód:

* 180 g herbatników maślanych
* 80 g stopionego masła
* 1 łyżka cukru pudru


Masa serowa:

* 1 kg sera twarogowego
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 jajka (rozmiar L)
* 1 szklanka musu morelowego


Mus morelowy:

* 12-14 średniej wielkości moreli (musu powinna wyjść szklanka + 7 małych łyżeczek)



Ciasteczka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi spód tortownicy o średnicy 24 cm dociskając masę do dna (łyżką lub dnem szklanki). Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy mus morelowy. Morele cienko nacinamy w 4 miejscach (tak, jak nacina się skórkę pomarańczy przed obieraniem). Morele zalewamy wrzątkiem i moczymy przez około 1,5 - 2 minuty. Po tym czasie skórka powinna odejść bez problemu. Morele przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Miksujemy blenderem na gładki mus.

Wszystkie składniki masy serowej krótko miksujemy (tylko do chwili połączenia się składników).

Masę serową przelewamy do tortownicy. Wierzch dekorujemy w kilku miejscach kleksem z musu (na każdego kleksa po 1 łyżeczce) i wykałaczką rozciągamy w kształt gwiazdki.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (boki powinny być sprężyste, a środek ścięty, ale wciąż półpłynny). Sernik studzimy w otwartym piekarniku a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation