Kuchnia

Kuchnia

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to nic innego jak bezmajonezowa odpowiedź na słynną sałatkę Colesław. Idealnie nadaje się do drobiu czy ryb. Sekretem naszej surówki z białej kapusty jest oczywiście sama kapusta.

W celu uzyskania lekko chrupkiej, ale nie do końca o surowym posmaku kapusty musimy wprzódy mocno ją posolić. Dzięki temu zmięknie. Aby podczas przechowywania zachowała swoją konsystencję i strukturę musimy na sam koniec utrwalić ją octem jabłkowym. Pamiętajcie, że sok z cytryny będzie za słaby.

Składniki:
0,5 główki białej kapusty
1 marchew
1 cebula
1 jabłko
natka pietruszki
cukier
ocet jabłkowy
sól, pieprz
olej
Przepis
Wprzódy musimy poszatkować naszą połówkę główki kapusty. Najlepiej zrobić to na szatkownicy lub w ostateczności drobno nożem. Następnie układamy naszą kapustę w durszlaku i solidnie ją solimy ze wszystkich stron. Odstawiamy na min. 30 minut.



W tym samym czasie cebulę drobno siekamy i również solimy, aby nieco straciła swojej surowości i zmiękła. Do miski trzemy na grubych oczkach marchew. Natkę pietruszki również bardzo drobno kroimy.

Gdy kapusta nieco zmięknie, musimy ją dokładnie w rękach odcisnąć z wody, którą puściła. Następnie przekładamy ją do miski z natką i marchwią. Dodajemy cebulę oraz starte na grubych oczkach jabłko. Doprawiamy pieprzem oraz cukrem. Na sam koniec polewamy ją olejem i octem jabłkowym. Musimy utrafić w odpowiedni balans smaku pomiędzy cukrem, a octem. Gotowa sałatka niech poleży jeszcze 20 minut w celu przegryzienia się. Podajemy ją z drobiem lub rybami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation